Secretul fericirii este ceea ce căutăm toată viață și depinde astăzi de foarte mulți factori că să-l găsim și să păstrăm fericirea în experiență noastră. Orice om vrea să fie fericit. Orice ființă care simte, vrea să fie fericită.
Este posibil ca la un moment dat în timp să nu fi fost atât de complicat să fii fericit. Astăzi a devenit o țintă atât de greu de atins, încât ne mulțumim cu bucurii mai mici sau mai mari pe care uneori le confundăm cu fericirea.
Orice se întâmplă cum vrem noi, ne mulțumește și ne bucură, dar nu ne face fericiți cu adevărat.
Cu toții știm acest lucru intuitiv, chiar dacă ne păcălim zilnic că nu este așa.
Este atât de greu de acceptat acest adevăr încât cel care îl aude, îl vede, îl citește, ori își da seama de el, îl respinge cu putere sau îl ascunde foarte adânc în cuferele minții subconștiente.
Există câteva excepții într-o viață de om de la această regulă.
Întâlnirea cu partenerul pe care îl alegem să ne însoțească pe drumul vieții, nașterea unui copil, un alt eveniment extraordinar de benefic care a avut loc în viață noastră, ne-a dezvăluit secretul fericirii pentru câteva momente, apoi am revenit la creat probleme în capul nostru, chiar în legătură cu ceea ce ne-a făcut să fim fericiți.
Fericirea nu apare atunci când lucrurile se întâmplă așa cum vrem noi, pentru că fericirea este o stare de a fi și este mai puțin rezultatul unor acțiuni sau circumstanțe.
Fericirea spre care tinde fiecare ființă umană este o stare de a fi în acceptare cu ceea ce se întâmplă în momentul prezent.
Un task imposibil de atins pentru o minte activă și de către o personalitate care vrea să dea comenzi universului să se rotească după bunul plac.
De aceea, secretul fericrii nu poate fi aflat de mintea programată să facă lucrurile într-un fel sau de către personalitatea care vrea ca aceste lucruri să fie într-un fel anume.
Fericirea este o stare care poate fi atinsă doar când este prezentă conștient dimensiunea spirituală a ființei.
Altfel, corpul va putea atinge la nivel de excelență plăcerea. Mintea pe care suntem obișnuiți să o folosim cu preponderență va putea atinge la nivel de excelență mulțumirea. Emoțiile vor putea atinge la nivel de excelență iubirea. Personalitatea va putea atinge la nivel de excelență un grad de succes, în funcție de cât de precis s-au materializat obiectivele propuse.
Doar sufletul la nivel de excelență poate atinge fericirea pentru că aceasta este o dimensiune spirituală, nu poate fi premeditată, ci doar poți să pregătești terenul ca aceasta să se instaleze.
Nici meditatorii de performanță nu o pot premedita cu certitudine, dar pregătesc terenul ca aceasta să apară și, atunci când se întâmplă, știu cum să păstreze starea de fericire.
Oamenii își irosesc timpul și energia încercând să-i facă pe ceilalți fericiți, ori să extragă fericirea din altă parte atunci când nu o găsesc în interior. În ambele cazuri, efectul este unul de surogat al adevăratei fericiri.
Fericirea își face apariția dintr-o dimensiune interioară, atunci când ceea ce blochează fericirea este înlăturat.
Pentru a pregăti terenul pentru fericire, primul pas este educația interioară. Educarea atenției și îndreptarea acesteia catre gânduri constructive și emoții pozitive sunt fundamentele fericirii.
Întreaga biologie și structură psihică este pregătită astfel să experimenteze fericirea. Aceasta se instalează atunci când terenul este pregătit de către fiecare om în parte.
Fără această pregătire prealabilă, fericirea nu poate deveni o experiență familiară pentru că nu are reperele interioare. Fericirea în acest caz va fi sporadică și întâmplătoare.
Astfel, omul experimentează doar câteva momente de fericire autentică pe parcursul vieții. O risipă enormă de timp fericit pe care nici un succes mundan nu o poate acoperi.
Un succes te poate bucura 1 minut, o ora, o zi, o săptămână, dar nu te face fericit. Te bucură, te împlinește ca manifestator și-ți creditează personalitatea, dar fericirea cuprinde mult mai mult decât persoana sau rolul pe care ai ales să-l joci.
Secretul fericirii – capacitatea de a învăta și de a evolua conștient
În afară de om, fericirea tuturor ființelor care simt depinde de mediu și de factorii exteriori. Fericirea este un dar pentru celelalte ființe și un drept pentru om.
De aceea omul are dreptul de a fi fericit și responsabilitatea umană să dăruiască fericirea celorlalte ființe simțitoare.
De la căței, pisici și până la o furnică, responsabilitatea umană este să dăruiască fericirea acestora pentru că aceste ființe nu au ceea ce oamenii au ajuns să aibă: capacitatea de a învăța și de a evolua conștient.
Având această capacitate de transformare și evoluție conștientă, putem doar noi înșine să găsim secretul fericirii. Ce vine din exterior poate doar să ne placă, bucure, mulțumească, împlinească.
Dreptul de a fi fericit este premiul universului pentru că am ajuns pe scara evoluției și putem să învățăm conștient absolut orice ne dorim să învățăm.
Eul descoperă secretul fericii prin educație interioară și transformare conștientă. Eul devine fericit prin alinierea cu spiritul ce se transformă și creează neîncetat.
Ca orice drept și secret descoperit, acesta vine cu responsabilități. În cazul fericirii, responsabilitatea noastră este să ne educăm interiorul și să evoluăm conștient.
Cum dreptul de a merge liber pe stradă presupune să respectăm regulile de circulație și pe ceilalți participanți la trafic, la fel dreptul de a trăi fericit presupune să învățăm și să respectăm anumite reguli de conduită interioară.
Practic putem învăța să fim și să trăim fericiți dacă facem pașii necesari și ne folosim inteligența cu care suntem înzestrați.
Inteligența umană cuprinde corpul, mintea, emoțiile, energia, respirația și spiritul. Dacă toate aceste componente nu lucrează pentru noi și creează suferință, înseamnă că această inteligență lucrează împotriva noastră, iar fericirea nu se poate întoarce acasă, în sufletul nostru.
Află și cum ne împedică mintea emoțională să facem lucrurile pe care ni le dorim.