Educație Interioară

Cum să cultivi o relație sănătoasă cu cel de lângă tine

relație sănătoasă

Cum să procedezi când cel de lângă tine îți cere ajutorul. Citește mai dearte

Invitație la Școala Pentru Suflet

Să iubești universul este foarte ușor. Universul nu-ți cere nimic, poate doar să fii. Să iubești, să fii iubit, ori să cultivi o relație sănătoasă cu cel de lângă tine este mereu o provocare.

Cel de lângă tine poate să fie partenerul de viață, o rudă, un prieten, o cunoștință, oricine apare în realitatea ta și îți cere la un moment dat ajutorul.

Umanitatea a evoluat ca specie pentru că oamenii s-au ajutat și s-au sprijinit unii pe ceilalți în cadrul familiei, în cadrul comunităților, ori au cultivat o relație sănătoasă cu ei înșiși.

De când ne-am născut, fiecare dintre noi a trecut prin ambele polarități, de a ajuta și de a fi ajutat.

Procesul de manifestare al omului modern implică fără doar și poate ajutorul oferit celui de lângă tine.

Este practic imposibil să supraviețuiești în social de unul singur, fără să te ajuți cu cel de lângă tine și fără să cultivi o relație sănătoasă cu acesta.

În sălbăticie, poți să te adaptezi și să intri într-o relație simbiotică cu mediul înconjurător, dar am depășit de ceva timp acest stadiu al evoluției primitive.

Indiferent ce tip de ajutor are nevoie cel de lângă tine, faptul că la un moment dat apelează la tine, înseamnă că te creditează ca fiind de ajutor în momentul respectiv.

Există multe moduri de a vedea acest aspect, iar cel al nevoilor a fost cel mai bine documentat până acum, mai ales în psihologie.

Nevoi de comunicare, nevoi emoționale, nevoi de supraviețuire, și multe altele au fost analizate de curentele psihologice pentru a înțelege modul în care oamenii interacționează și creează relații unii cu ceilalți.

Acest articol își propune să depășească analiza nevoilor care apar la suprafață și aduce la cunoștință cauzalitatea acestora din punct de vedere energetic.

Prin înțelegerea profundă a unei nevoi, poți să ajuți mult mai bine și mai eficient pe cineva atunci când îți cere ajutorul și poți cultiva o relație sănătoasă cu acesta.

Poți de asemenea să menții o relație sănătoasă și constructivă cu cineva din care să înveți și să evoluezi.

Când cel de lângă ține îți cere ajutorul, persoana respectivă nu mai are acces la un anumit tip de energie.

Indiferent de tipul de energie la care facem referire, acesta există în cantități infinite în univers. Omul are capacitatea naturală de a accesa aceste energii. În funcție de experiența de viață și de capacitatea de manifestare, aceste energii pot fi accesate, potențate și materializate.

Atunci când nu mai avem acces la aceste energii, gândurile, cuvintele, acțiunile noastre cât și interacțiunea cu mediul înconjurător se află în dizarmonie.

Vom lua în considerare 4 tipuri de energie de manifestare:

  1. Energia vitală;
  2. Energia emoțională;
  3. Energia prosperității;
  4. Energia potențială;

Cine are nevoie de ajutor în orice privință, va cauta pe altcineva care are acces la energia respectivă.

În funcție de personalitate, de background și de gravitatea problemei cu care se confruntă, va cere ajutor Direct sau Indirect.

1 .Ajutorul direct pentru o relație sănătoasă cu cel de lângă tine

Când cel de lângă tine

  • nu mai are acces la energia vitală, va sta în preajma ta și nu vei înțelege care e rostul “vizitei”. Cu un pic de atenție, îți vei da seama că nu mai are acces la energia vitală.

Este scos din ritmul vieții și nu se mai poate reconecta de unul singur.
Are nevoie de un reper, de un model să-și readucă aminte.

Dacă cunoști mai bine persoana, o poți ajuta prin povestirea unor amintiri plăcute petrecute împreună și evitând discuțiile “cenușii” despre viață. Dacă nu o cunoști, este bine să te comporți cât se poate de natural și să conduci discuția pe un ton cât se poate de pozitiv.

Când cel de lângă tine

  • nu mai are acces la energia prosperității poate să vină să-ți ceară ajutor financiar.

Dacă decizi să ajuți în acest caz este foarte important să pui intenția (în gând și să o exprimi chiar verbal persoanei în cauza) ca prin ajutorul financiar acordat, persoana respectivă să-și găsească singură rezonanța cu energia prosperității. Altfel, va apela mereu la tine.

Când cel de lângă tine

  • Are blocată energia emoțională, care este menită să circule în permanență, vine și îți vorbește de cele mai multe ori pe lângă subiectul care a creat blocajul.
  • Are nevoie de ajutor empatic, de comunicare, să poată să facă conversia de la negativ la pozitiv. Îl simți că vrea ceva de la tine, dar nu înțelegi de fiecare dată ce vrea.
  • În acest caz, complimentele și interesul sincer pentru ce are persoana respectivă de spus acționează de la sine și deblochează energia emoțională.

Când cel de lângă tine

  • are blocată energia potențială, îți vei da seama de acest lucru pentru că se va plânge de faptul că nu i se  ivesc oportunități de a realiza ceva: de a găsi un job, un partener, de a crește în carieră etc.
  • În acest caz, facilitezi direct, dacă poți, ajutorul sau redirecționezi persoana către o altă persoană, grup, specialist care ar putea oferi ajutorul de care este nevoie.

Toate cazurile de mai sus sunt cereri de ajutor directe. Când ești pus în acest gen de situație, cel de lângă tine, te creditează cu încrederea că poți să-l ajuți direct. 

În majoritatea cazurilor este adevărat. Putem ajuta pe cel de lângă noi. Dacă răspundem afirmativ, putem ajuta destul de ușor. Ține de natura noastră umană să fim de ajutor semenilor noștri.

Este posibil să credem că nu suntem în postura de a oferi ajutor atunci când ni se cere, dar când cineva ne creditează energetic cu capacitatea de a ajuta, 50% din ajutor este deja rezolvat. Restul de 50% ține de deschiderea noastră și de abilitatea, ori de cunoașterea prin care oferim ajutorul cerut.

2. Ajutorul indirect pentru o relație sănătoasă cu cel de lângă tine

Acest tip de ajutor este cerut din păcate destul de rar și doar de persoanele care au o structura puternică, ori care au experiență în manifestare și trec la un moment dat printr-o etapă nefastă, ori nu reușesc să găsească singuri o soluție.

Aceste persoane te roagă să-i pui în relație cu cineva, caută de obicei specialiști și persoane cu experiență care să-i ajute în realizarea unor obiective, ori în rezolvarea unor probleme personale.

Caută ghidare, sfaturi pentru a găsi soluții, o altă părere față de ceea ce au aflat sau inspirație pentru a se putea reconecta la energia de care au nevoie.

Le simți puterea de manifestare, uneori tonul imperativ prin care îți cer ajutorul, dar în spatele cortinei poți simți un suflet cu experiență în manifestare, aflat în impas.

Un lucru mai puțin înțeles în privința ajutorului este feedback-ul pe care îl primește cel care ajută de la cel ajutat.

Există atâtea cazuri în care am ajutat pe cineva și persoana respectivă nu ne-a mulțumit așa cum ne-am fi dorit sau chiar relația a devenit distantă, încordată, rece sau chiar dușmănoasă.

Pentru a evita să creem suferință în viață noastră atunci când ajutăm pe cineva direct sau indirect este bine să ne evaluăm corect potențialul de a ajuta și sursa din care ajutăm.

Întotdeauna ajută atât cât poți, cât îți permit resursele, experiența și cunoașterea. Fă acest lucru când ți se cere ajutorul!

Dacă cel de lângă tine te creditează a fi de ajutor într-o varianta directă și simți că nu ai resursele necesare momentan, poți să îl ajuți indirect.

Poți să faci acest lucru mai ales dacă persoana respectivă apelează în mod constant la ajutorul tău direct. În acest caz s-a creat o relație de dependență nesănătoasă și este recomandat să faci tot posibilul să abordezi metoda ajutorului indirect, prin redirecționarea persoanei respective spre a-și găsi resursele interne de conectare la energia de care are nevoie.

Dacă sursa ajutorului tău este validarea personală, vei suferi la un moment dat și vei experimenta dezamăgirea.

Dacă sursa ajutorului tău este dorința de a face o diferența în mai bine în viața celui de lângă tine, chimia invizibilă a relației dintre tine și cel ajutat va fi cu totul alta.

Presiunea de a ți se răspunde într-un anume fel la ajutorul oferit dispare și cel de lângă tine îți va mulțumi vizibil sau invizibil că la un moment dat ai adus un aport benefic în viața acestuia.

Feedback-ul la ajutorul oferit în cel de-al doilea caz în care sursa nu este validarea (să te placă, să te accepte, să te laude, să te prețuiască, să te respecte etc), vine de regulă instant de la un nivel mai profund al ființei umane și se manifestă printr-o stare de mulțumire, de împlinire pentru că ai făcut o faptă bună.

Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine cum să acționezi atunci când cel de lângă tine îți cere ajutorul.

Dacă ai învățat cum să ajuți, afla acum care este legătura între soluțiile neașteptate și bonusurile spirituale.

Facebook Comments

Ciprian Constantin Vlad

Ciprian Constantin Vlad este inițiatorul proiectului de educație Școala Pentru Suflet®, fondator și Master Trainer al Academiei Psy Development®. Activează de peste 20 de ani în domeniul educației, fiind cel care a introdus pentru prima dată conceptul de "Educație Interioară" în România, ca domeniu de studiu și de perfecționare a abilităților personale, într-un cadru instituționalizat și cu instrumente performante de lucru. Este autorul a peste 50 de cursuri și programe pentru transformare interioară, update personal și upgrade spiritual care au schimbat viață în mai bine la peste 300.000 de studenți.

Invitație la Școala Pentru Suflet

Articole recente

error: Conținut protejat!