Omul care aspiră este alimentat cu spirit. Omul care dorește este alimentat cu energie. Omul care valorizează este alimentat cu credință.
Amânarea lucrurilor sau procrastinarea este un comportament care sabotează în general prezența noului în viața noastră.
Procrastinarea ține foarte puțin de mintea conștientă. Este un proces subtil al mintii subconștiente care împiedică schimbarea, evoluția sau apariția altor informații în sistem.
Ea poate apărea la suprafața mintii conștiente sub diferite scuze: n-am timp, n-am chef, n-am cu cine, nu este momentul potrivit, n-am bani, nu știu ce se va întâmpla, nu sunt pregătit, nu știu încă cum etc. Să ții cont din acest moment că toate aceste negații sunt semnale ale minții subconștiente care generează procrastinare.
În cazul de față, avem două componente ale minții: mintea înțelepciunii și mintea emoțională. Mintea înțelepciunii vrea în permanență să evoluezi, să înțelegi, să acționezi just. Mintea emoțională este acea voce interioară care te convinge să amâni să te dai jos din pat dimineața, mutând alarma cu încă 5 minute în viitor 🙂
Atunci când înțelegi diferența între “mintea emoțională” care amână și împiedică acțiunea să aibă loc și “mintea înțelepciunii” care sprijină progresul, noul și acțiunea, ai mai multe șanse de succes.
Știm cu toții că oportunitățile sunt aspecte volatile. Apar și dispar foarte repede. Procrastinarea este pe locul 1 atunci când este vorba de ratat oportunitățile care apar. Îți dorești un lucru, apare oportunitatea și în același timp impulsul de a amâna. De cele mai multe ori câștigă mintea emoțională care procrastinează, dar cel care suferă întotdeauna ești tu.
Dacă treci prin perioade de procrastinare, de făcut absolut orice în afară de ceea ce ai de făcut cu adevărat, cunoașterea acestor subtilități ale minții te ajută foarte mult să nu te mai identifici cu starea de procrastinare și să alegi conștient evoluția.
Odată ce a apărut în realitatea ta oportunitatea unei acțiuni, aceasta este răsplata unor alegeri interioare de transformare și evoluție, făcute la un moment dat. Pasul următor este îmbrățișarea oportunității și acțiunea propriu-zisă.
Analiză și soluție!
Între pasul 1 (oportunitatea) și pasul 2 (acțiunea) va exista mereu o forță statică ce va tinde să păstreze lucrurile așa cum sunt. Este o forță de conservare transpusă în planul psihologic prin procrastinare.
Pentru a depăși această forță inconștientă, educația interioară te ajuta să înțelegi mecanismul minții de prezervare a stării de fapt. Este același mecanism care îți păstrează integritatea corpului fizic și îți dă starea de siguranță, dar care, în cazul de față, îți sabotează acțiunea.
Această forță este învinsă în mod natural de instinctul de supraviețuire. Atunci când ți-e foame, mănânci și nu poți să amâni această acțiune pentru o altă zi. Atunci când ți-e sete, bei apă și nu spui că nu ești încă pregătit să bei apă. Atunci când ești la picnic în pădure și vezi în depărtare un urs, te ridici și fugi. Nu spui că te simți foarte confortabil, că n-ai chef sau energie și că poți fugi mai târziu 🙂
Atunci când nu este vorba de instinctul de supraviețuire, responsabilitatea pentru evoluția noastră ca ființe conștiente devine importantă. Forța statică va fi învinsă de ceea ce noi cultivăm în interior ca: dorințe, aspirații și valori.
- O dorința compulsivă (îți dorești ceva foarte mult și acționezi prompt pentru a manifesta);
- Setarea unor aspirații (să devii un om mai bun, un partener mai bun, un profesionist desăvârșit, un spirit evoluat etc);
- Conștientizarea valorilor personale (repere despre modul în care intenționezi, gândești, simți și acționezi care sunt importante pentru tine și care îți dau valoare că ființă umană conștientă);
Daca acești factori sunt cultivați, motivația, inspirația, energia și orice tip de resursă vor fi la dispoziția ta pentru a putea acționa ACUM și nu mâine sau altădată. Dacă acești factori nu sunt cultivați, acțiunea și evoluția vor fi opționale, la îndemâna hazardului și forța statică inconștientă va câștiga prin procrastinare.
Cu toți suntem supuși acestei forte statice, dar există în interiorul nostru acel impuls de a manifesta și evolua. Dă curs acestui impuls și acționează prompt când oportunitățile apar în viața ta. Vei observa că odată ce începi un lucru, ideile, resursele, motivația vor veni din urmă și vor sprijini procesul de manifestare.