Blog Psy Development

Eliberarea de stres prin respirație conștientă

Factorii de stres ne pot epuiza de energie vitală, interfera cu circulația energetică și ne afectează pe toate nivelele fizice, mentale și spirituale.

Fie că accentul principal este pus pe vitalitatea fizică, pe echilibrul emoțional sau pe o experiență spirituală mai profundă, este vital să ne uităm la rolul pe care stresul îl  joacă în viața noastră.

Factorii de stres ne pot epuiza de energie vitală, interfera cu circulația energetică și ne afectează pe toate nivelele fizice, mentale și spirituale. Dar înainte de a putea contracara efectele stresului, trebuie să înțelegem ce este stresul și modul în care corpul nostru răspunde la acesta.

Stresul este peste tot. Oamenii vorbesc despre acest subiect, încearcă să scape de stres și să dea vină pe cauze nenumărate.

Tu, probabil nu ai trecut printr-o singură zi în ultimul timp, ne-spunând, ne-auzind, ne-văzând cuvântul STRES. Cel puțin în cazul meu toate trei variante au loc zilnic, poate prin natură ocupației mele și a studiilor pe care le efectuez de ceva timp pe acest subiect.

Dar ce este Stresul? Există un loc în care locuiește și își face de cap în viață noastră?

Nu chiar:) Stresul este o percepție, o interpretare a mediului extern. O situație  poate fi interpretată ca find stresantă de către o persoană, dar pentru altcineva poate fi o provocare, o oportunitate, ceva care să îndemne la acțiune.

De exemplu, dacă două persoane se dau într-un montagne russe, una dintre acestea ar putea fi bucuroasă de experiență pe care o are și ar țipa de bucurie, iar cealaltă ar fi îngrozită și ar țipa de frică pentru viața ei.

Am dat un exemplu extrem dar poate fi extrapolat la orice fel de situație de viața. În acest fel percepțiile noastre diferă și pot genera stres în exces sau energie pozitivă.

Dacă ai putea interpreta experiențele de viața că fiind cel puțin interesante sau chiar provocări și oportunități de evoluție pe toate planurile, corpul tău va putea produce substanțe chimice sănătoase și de vindecare.

Dacă  interpretezi viața ca pe un  pericol și pui răul în față, corpul tău va elibera hormoni de stres, care strâng mușchii, tensionează ligamentele și diminuează energia.

Ține minte că „răspunsul la stres” a evoluat pentru un motiv bun: pentru a te proteja de pericole. În aceste condiții, pericolele cu care se confruntau strămoșii noștri în lupta pentru supraviețuire, declanșau acel stimul de  luptă sau fugă prin care puteau să se apere sau să atace animalele de pradă.

Dar pentru oamenii moderni același răspuns poate fi provocat în timpul unei ședințe de la job, într-un blocaj în trafic sau înainte de a prezenta un proiect în fața unui grup de colegi.

De fapt, orice stres perceput poate pune o persoană în această stare de luptă sau fugă.  Problema este că în prezența acestui stimul, mintea nu doar reacționează, ci exagerează destul de mult.

Declanșarea constantă a acestui stimul de luptă și fugă, epuizează în scurt timp energia psihică și resursele fizice.

În lumea noastră modernă, viața a devenit tot mai rapidă și complexă: într-un cuvânt, stresantă.

Cu toate că am progresat tehnologic, corpurile noastre încă funcționează pe aceleași ritmuri și cicluri ca organismele strămoșilor noștri.

Cu toate acestea, în lumea modernă, luminile stau aprinse și noaptea, putând merge la magazin oricând dorim fără să mai respectăm ciclurile naturale de somn.

Nu e de mirare că echilibrul este atât de dificil de realizat atunci când viață modernă ne împinge în atât de multe moduri neobișnuite la acțiune, fără un scop în sine, ci pentru a întări stimulul de luptă și fugă.

Stilul nostru de viață modern lasă milioane de oameni fără timpul necesar pentru suficient exercițiu, relaxare, joacă sau timp de calitate cu prietenii și familia.

Stresul cronic și diminuarea  energiei vitale duce la anxietate, oboseală, depresie, un sistem imunitar slăbit și o serie de boli fizice și psihice grave.

Stresul fură oamenilor plăcerea de a trăi frumos și îi privează de viață, de mai multe satisfacțîi, inclusiv râsul.

Zâmbetul, un medicament puternic pentru orice tip de afecțiune cronică, este perceput că un afront la orgoliul unei persoane stresate sau care se crede foarte serioasă.

Stresul poate afecta performanțele sexuale, crește nivelul colesterolului, crește riscul de hipertensiune arterială și atac de cord, dând peste cap sistemul nostru imunitar, devenind sensibili la tot felul de viruși.

Aceste probleme apar nu numai datorită stresului în sine, ci și modul în care oamenii răspund la stres.

Creșterea constantă a dependențelor de alcool, cafea, consumul de droguri, relații nesănătoase, căutarea divertismentului cu orice preț, prea mult televizor, facebook și cumpărături excesive, sunt toate exemple de moduri în care răspundem  la stres.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care oamenii simt lipsa unui sprijin sau lipsa unei resurse interioare.

Vestea bună e că stresul poate fi atenuat cu tehnici de relaxare și respirație. În interiorul nostru dispunem de mecanisme excelente de echilibrare a structurii mental-emoționale.

Resursele interioare sunt gratis, nu este nevoie să colinzi magazinele sau să accepți hipnoza unui televizor pentru a nu mai resimți stresul în viața ta.

În altă ordine de idei, nu este întotdeauna posibil să se îndepărteze o problemă exterioară. Nu poți renunța oricând la slujba ta, nu poți face copilul să se comporte așa cum vrei tu,  nu poți ieși repede dintr-un blocaj în trafic sau vindeca o rană gravă în câteva zile.

Ce poți face este să schimbi răspunsul la stres și starea ta interioară prin respirație conștientă. Respirația, o funcție automată a corpului poate fi conștientizată și gestionată pe mai mai multe niveluri.

Doar atenția la actul respirației, ajută de multe ori să revii la centru și să iei cele mai bune alegeri pentru tine.

Facebook Comments

Ciprian Constantin Vlad

​​​​​​​Ciprian Constantin Vlad este Fondator și Master Trainer al Academiei Psy Development. Prin activitatea sa, a cumulat un număr impresionant de persoane care și-au transformat viața, prin metodele avansate de update personal și transformare interioară.

Articole recente

error: Content is protected !!