Educație Interioară

Secretul Maestrului Meu Iluminat

Ciprian Constantin Vlad
Invitație la Școala Pentru Suflet

Se spune că: „Viața noastră, viața semenilor noștri, viața în general este cel mai bun Maestru, cel mai bun Profesor, cel mai bun Învățător.”

Așa spun bătrânii, așa scrie la carte, așa ne îndeamnă lecturile profunde, poate chiar prea profunde și totuși repetăm materia în fiecare an.

Astăzi ne credem atotștiutori, dar mâine vine viața și ne declară corijenți. Cum facem să trecem clasa, ori să luăm coroniță?

Urmează o comparație nostimă, dar care pentru mine a făcut mult sens și mult bine. Poate te ajută acum și pe tine.

La școală, când un copil rămâne în urmă cu materia sau vrea să fie olimpic, se duce să mediteze la materia respectivă cu un profesor specializat.

La fel, în viață, când vezi că ai rămas un pic în urmă și nu-ti ies treburile sau vrei să te potențezi ca ființă umană, ori să te iluminezi de-a binelea, faci același lucru, te duci să meditezi cu un profesor specializat .

Dar cum faci să devii Maestru, în viață, în tot ceea ce vrei să faci? Care este secretul Maestrului? Unele științe umanistice pomenesc de faptul că miile de ore de practică adunate te conduc la măiestrie în orice domeniu.

Toți oamenii „practică viața”, nu mii de ore, ci sute de mii de ore și totuși cei mai mulți dintre ei sunt departe de a fi maeștri.

Viața este o artă mai aparte, după cum ai observat până acum. Dacă un an are 8.760 de ore, printr-o socoteală simplă aflăm faptul că la vârsta de zece ani, ai deja cam 90.000 de ore de practicat viața. De 9 ori mai mult decât orice știință care afirmă faptul că orele de practică contează.

Cultura new age a venit cu o soluție facilă, tipic lumii moderne: „avem Maestrul în interiorul nostru și dacă îl găsim și îl urmăm, devenim una cu el.” Caz rezolvat? 

După mine cred că acest maestru interior este cel mai ne-găsit și mai ne-urmat Maestru în viață din istoria umanității. Este posibil să existe, dar se ascunde prea tare.

Sceptic din fire, acestea sunt câteva din rezultatele căutărilor mele de când s-a aprins ceva în inima mea și a cerut să trăiască cu adevărat viața, dincolo de ignoranță și suferință.

Poți și tu să fii la fel de sceptic ca și mine. Sceptic, în sensul de a analiza tu viața, înainte de a crede ce a spus sau scris oricine altcineva înaintea ta. Îți poți calcula orele de practicat viața și vei vedea că ai suficientă experiență să faci acest lucru.

M-aș bucura mult să te întrebi și tu care este secretul unui Maestru în viață? Cum a ajuns să măiestrească viața din interior și să trăiască în adevăr? Care este diferența între un practicant al vieții și un Maestru al Vieții?

În continuare, voi împărtăși cu tine secretul Maestrului Meu Iluminat. Un secret care m-a marcat profund și a turnat o fundație solidă proiectului meu de a deveni mai bun și mai abil în tot ceea ce fac în viață.

În prima parte a articolului, am abordat un subiect de esență: Cum poți să măiestrești viața? Care este calea cea mai eficientă? Care este diferența între un practicant și un maestru? Ce poți face ca să ajungi maestru?

Am vorbit despre câteva dintre abordările cu care am fost educați până acum, dar care se pare că, de-a lungul timpului, nu prea au dat roade în realitatea multor oameni.

Voi face o scurtă sinteză a celor 3 abordări principale menționate mai sus

1. În cărțile de profunzime, se afirmă faptul că viața noastră, viața altora, viața în general este cel mai bun Maestru. Ca axiomă a Adevărului Înalt, aceasta teorie este validă. Dar aplicată în viața de zi cu zi se pare că ceva ne scapă mereu.

În practică (modul în care gândim, vorbim, simțim și acționăm) apar destul de multe lucruri care ne împiedică să înțelegem învățăturile acestui Maestru & Viața și cam picăm lecțiile.

2. Științele umanistice afirmă faptul că o medie de 10.000 de ore de practică te conduc la măiestrie în orice domeniu. 

Am demonstrat printr-un calcul simplu, faptul că la vârsta de zece ani avem deja 90.000 de ore de practică în ale vieții la activ și ar trebui să fim super maeștrii.

Cu un pic de sinceritate, putem recunoaște faptul că nu stau lucrurile chiar așa, nici după 10 ani de practicat viața, nici 20, nici 30 etc.

3. Cultura new age afirmă faptul că Maestrul este în interiorul nostru și dacă îl găsim și îl urmăm, devenim una cu el. 

Posibil, dar în realitate acest maestru interior este cel mai ne-găsit și mai ne-urmat Maestru în viața din istoria umanității. 

Te-am îndemnat  în prima parte a articolului  să-ți pui întrebări pe marginea acestui subiect prin propria experiența de viață, fără să crezi neapărat în teoriile sau abordările altora.

În acest fel îți antrenezi înțelepciunea și poți să deschizi o poartă către Calea Ta. 

Acum, în continuarea acestei idei, am promis că voi împărtăși cu tine Secretul Maestrului Meu Iluminat.

Pentru a crea în cadrul Academiei Psy Development, programe de transformare care au ca fundament practica meditativăparticip regulat în Retreat-uri de practică avansată în diferite temple din Asia, unde, până la urmă, s-a pus la punct și obiectivizat de mii de ani această Cale Regală de Evoluție, numit generic Meditație.

În cadrul unui Retreat de acest gen, în care practica a durat 40 de zile, am fost ghidat de un profesor pe care eu îl consider, în termeni de specialitate, un Maestru Iluminat.

Poate ai mai auzit de acest titlu care denotă un Om care a transcens condiția umană obișnuită și a cărui conștiință se manifestă dincolo de orice suferință.

 Să zicem că pentru mine acest Maestru face parte din categoria de vârf a spiritelor care populează Pământul la ora actuală.

În practica tradițională intensivă de meditație, singurul moment în care poți vorbi este cel de report zilnic.

Adică te duci în fiecare zi la profesor și dacă apar nelămuriri în privința tehnicilor, ori a efectelor acestora, întrebi scurt și afli răspunsul. 

Uneori nu mai întrebi verbal pentru că în drum spre Maestru, afli deja răspunsul și faci cale întoarsă 

În retreatul respectiv participam atât studenți laici avansați, cât și călugări, veterani în meditație.

Întotdeauna mă întrebam care este diferența între călugării care practică nonstop și Maeștrii Iluminați, care fac același lucru. De ce unii doar practică și alții ajung să fie Maeștrii?

Aproape de sfârșitul retreatului, mi-am făcut puțin curaj să-l întreb pe Pra Ajahn, Maestrul despre care vorbeam, care este secretul lui. De ce dintr-o mănăstire de 500 de călugări care practică doar el a devenit Maestru Iluminat?

Când am ajuns în camera de report, am observat că maestrul se pregătea de o călătorie. 

Secunzii acestuia îi puseseră o tolbă simplă de pânză în spate, un bol pentru mâncare și un toiag de lemn în mână. Nici un alai, nici o cohortă că pleacă maestrul din templu, nimic.

În ciuda etichetei riguroase în care ți se permitea să vorbești în fața maestrului, după ce urmai un întreg ritual de consacrare, m-am dus direct la Pra Ajhan și l-am întrebat:

„Maestre, observ că pleci și nu știu dacă ne vom mai vedea. Îmi permiți o întrebare care nu face parte din cutuma reportului?”

A ras ca un Maestru, a dat din cap afirmativ ca în povesti și eu l-am întrebat ca în parabole: „Maestre, care este secretul Tău?”

Mi-a răspuns pe un ton cald: „Secretul este simplu. Recunosc în permanență faptul că am nevoie de GPS și îl urmez, pentru că drumul este același, îl știu, dar traficul pe acest drum se schimbă în fiecare clipă. Chiar acum mă duc la Maestrul meu pentru Report. El este GPS-ul meu.” 

Total debusolat, reacționez și întreb din nou: “Maestre, te duci la Report?”

Răspuns: “Da, și am temeri că nu știu ce are să zică maestrul meu despre calitatea practicii mele.”

Am insistat: “Este viu?”

Răspuns: “Cum să nu. Este Maestrul Pra Ajep. Locuiește la 200 de kilometri de aici.” 

Mi-a zâmbit și mi-au dat lacrimile. (Așa știu eu când un maestru este Iluminat. Când zâmbește, indiferent cât ești de stăpân pe tine, îți dau lacrimile de fericire 🙂

Pra Ajan s-a îndreptat către ieșire, cu tolba în spate și cu un băț în mână. Am rămas stupefiat și cu o altă întrebare, rămasă pe buze nerostită, dar care nu mai conta, gen: “Si maestrul Pra Ajep se duce și el la… report?”

Maestrul meu Iluminat, care a pus pe cap coroana regelui Thailandei  și se închină oamenii la el ca la statuile sfinte se duce la… report la Maestrul lui. Vorbim despre cineva care meditează la nivel de excelență de 70 de ani și tot se duce la report.

Nu contează că are peste jumătate de milion de ore de practică conștientă. Nu contează că poate și-a găsit de mult Maestrul Interior. Nu contează că vede viața cum rar găsești oameni pe pământ. Nu contează că eu și mulți alții îl considerăm apogeul evoluției spirituale, iar în spiritul minții occidentale, considerăm că la acest nivel nu mai ai nevoie de nici o învățătură, că le știi pe toate. Nu contează nimic din ce fusesem învățat sau am crezut că este posibil.

Secretul Maestrului meu este că urmează cu sinceritate un alt Maestru, un GPS care îi arată diferențele din traficul vieții, chiar și la Iluminare.

Învățăturile pe care le-am aprofundat în urma acestei întâlniri la nivel înalt, au fost pentru mine următoarele:

  • Educația și Evoluția este Continuă, indiferent de nivelul atins în practica vieții.
  • Cel mai eficient Maestru este un Om Viu, un profesionist care te poate ghida mai departe eficient pentru că trăiește și este un spirit al generației în care tu te manifești.
  • Un Maestru autentic, atât timp cât este în viață, va avea mereu un Maestru care este în viață.
  • Sa nu crezi nimic despre un Maestru Iluminat pentru că îți va spulbera întreaga poveste printr-un zâmbet

Ținând cont că subiectul abordat și relatarea mea a fost menită să te inspire și să-ți dea curajul necesar să practici viața la nivel de maestru, cum vezi acum lucrurile în ceea ce privește Educația și Evoluția Ta? 

Dacă simți că este momentul, îmi poți da un coment la acest articol. Dacă nu, sunt sigur că va veni momentul potrivit să faci acest lucru.

Facebook Comments

Ciprian Constantin Vlad

Ciprian Constantin Vlad este inițiatorul proiectului de educație Școala Pentru Suflet®, fondator și Master Trainer al Academiei Psy Development®. Activează de peste 20 de ani în domeniul educației, fiind cel care a introdus pentru prima dată conceptul de "Educație Interioară" în România, ca domeniu de studiu și de perfecționare a abilităților personale, într-un cadru instituționalizat și cu instrumente performante de lucru. Este autorul a peste 50 de cursuri și programe pentru transformare interioară, update personal și upgrade spiritual care au schimbat viață în mai bine la peste 300.000 de studenți.

Invitație la Școala Pentru Suflet

Articole recente

error: Conținut protejat!